1450 Zegelaar Jan Tempeler

Jan Tempeler schepen van Helmond 1498: 3 molenijzers zegelaar op 15 februari 1491  Helmond

Bron: Duitse Orde Gemert, regesten, 1191 – 1499. Met uithangende zegels van beide schepenen in groene was, licht geschonden. In dorso met 16e eeuwse hand: Essp. Den principalen brieff van den IX lopen roggen.
425 1491-02-15.
1491 februari 15 (vijffthien daige februarii der maent, int jaer ons Heren doe men screeff dusent vierhondert ende tnegentich)
Willem Henrik, zoon van Alaart van der Eiken, van Bakel, verkoopt ten overstaan van schepenen van Helmond, aan Yde, weduwe Wouter van Stiphout, erfpacht van 9 lopen rogge, uit huis, hofstad ( = bouwkavel) en hof in Bakel op Espe en begrensd door erven van de heer van Gemert en van Herman Swabers en door straat Schepenen van Helmond: Henrik, zoon van Peter Pouwels, en Jan Tempeler Origineel (inventarisnr 818)
Met zegels schepenen
Op rugzijde: ‘Essp. Den principalen brieff van den IX lopen roggen’

Vergelijkbare zegelaars
Een gekend heraldisch wapen met drie molenijzers is dat van de heren van Montfoort. Ook de familie Van Boisschot voerde een gelijkaardig wapen van goud met drie molenijzers van azuur. Soortgelijke wapens werd gevoerd door de families Van Mierlo [2], Straeten [3], Kuysten, van Loon, van Orthen, Van der Asdonk, Ten Heerenhoven, Van de Velden, Van den Heuvel. Alle voerden ze 3 molenijzers, waarbij de kleuren van veld en tekens wisselen. Men kan deze lijst mogelijk uitbreiden [4] met andere families: De Roovere [5], de Rode, van Boirschot te d’Erp, van Vladeracken, van Vlierden, van Lierop, van Hersel, van Stackenburgh, van Breugel [6], van Hove, van Wette, van Rinckveld, van Lieshout, van IJllingen, van Veenhuizen, van den Bolck, van Oordt [7], van Wolfswinkel , van Dongen [8], van Broekhoven, Van Iersel [9], . De Belgische gemeente Erps-Kwerps voert een gelijkaardig wapen.